În fiecare interviu, este esențial să pui întrebări, iar acest lucru este valabil și pentru interviurile telefonice.
Punerea întrebărilor corecte în timpul oricărui tip de interviu te face să pari mai inteligent și mai interesat de job. De asemenea, te face mai atractiv pentru angajatori, atâta timp cât nu întrebi lucruri la care poți găsi ușor răspunsuri pe cont propriu. Dacă alegi întrebările potrivite, câștigi și un avantaj strategic, aflând ce contează cu adevărat pentru intervievator.
Așadar, ce întrebări sunt cele mai potrivite să le adresezi?
Iată patru întrebări ideale pe care le poți pune în cadrul unui interviu telefonic:
1. Dacă ați putea alege candidatul ideal, ce calificări, experiență sau trăsături ar trebui să aibă acea persoană?
Poți simplifica această întrebare în mai multe moduri:
- „Cum arată candidatul perfect pentru acest post?”
- „Care sunt calitățile pe care le aveți în vedere pentru candidatul ideal?”
Unii candidați ezită să adreseze această întrebare pentru că se tem să nu sublinieze imperfecțiunile lor. Însă această întrebare nu face asta. Răspunsul oferit îți oferă o foaie de parcurs a ceea ce caută cu adevărat angajatorul. Astfel, îți poți adapta mult mai bine răspunsurile la întrebările lor, făcându-te să ieși în evidență față de concurență.
2. De ce a părăsit ultima persoană acest post?
Dacă persoana anterioară a fost promovată, care a fost următorul lor titlu? Este aceasta o practică obișnuită? Este acesta un parcurs profesional pe care ți-l dorești? Ce a făcut persoana respectivă pentru a fi promovată? Aceste informații te pot ajuta să înțelegi cum să ai succes în rol și dacă acesta se potrivește cu planurile tale de carieră.
Dacă persoana a fost concediată sau a plecat din companie, motivele pot oferi de asemenea informații valoroase despre dinamica internă.
3. Care sunt cele mai mari provocări ale acestui post?
Orice poziție vine cu o serie de provocări și probleme specifice.
Dacă știi care sunt cele mai mari dificultăți pe care le are acest post, poți vorbi mai eficient despre cum poți rezolva acele probleme și cum poți ajuta compania. În acest fel, te vei „vinde” mai bine pentru job.
4. Din ceea ce mi-ați spus, cred că m-aș potrivi foarte bine pentru acest post și sunt foarte interesat. Când putem programa o discuție pentru a continua acest proces?
În orice interviu, este important să întrebi care sunt pașii următori. Această întrebare, sau o variantă a ei, îți permite să îți exprimi entuziasmul pentru oportunitate și dorința de a merge mai departe.
Demonstrându-ți interesul și entuziasmul, vei ieși automat în evidență în fața potențialilor angajatori și îți vei crește șansele de a fi invitat la un interviu față în față.
Punând întrebări precum cele de mai sus, vei obține informații pe care nu le poți găsi în altă parte. Ele te ajută să îți arăți profesionalismul și interesul pentru job. Fă o listă cu întrebările pe care vrei să le pui și ține-o în fața ta pe durata interviului. (Unul dintre avantajele interviurilor telefonice este că interlocutorul nu te poate vedea.)
Pe lângă aceste întrebări, probabil vei avea câteva specifice legate de jobul respectiv. Asigură-te doar că le notezi, pentru a nu le uita din cauza emoțiilor sau stresului de pe parcursul apelului.
Pregătindu-te pentru interviul telefonic și formulând întrebări clare, îți crești șansele de a fi invitat la un interviu față în față. Și acesta este obiectivul!